Projekti

Yleinen

Profile

Palaute-projektin käyttöohje

Tämä sivu on tarkoitettu kaikille Koha-Suomen asiakkaille. Tällä sivulla kuvataan miten annetaan palautetta/kehitystoiveita/virheilmoituksia. Palautetta otetaan vastaan vain kimpan pääkäyttäjien kautta.

1. Koha-Suomi

Koha-Suomi kattaa maantieteellisesti ison osan Suomea, ja palvelee monien kirjastojen yhteistä tavoitetta päästä käyttämään, jos ei maailman, niin ainakin Suomen parasta kirjastojärjestelmää. Koha-Suomi tekee kehitys- ja ylläpitotyötä, joka on avointa ja vapaata lähdekoodia, kaikille sen asiakaskirjastoille. Tämä tarkoittaa myös niitä kirjastoja, joissa Koha-Suomen henkilökuntaa ei ole paikalla.
Tästä syystä on ensiarvoisen tärkeää, että kaikki kirjastot käyttävät yhteistä palautteenantojärjestelmää. Toimipisteet, joissa Koha-Suomen työntekijät ovat töissä eivät ole etuoikeutettuja omien huoliensa kanssa.

Kimppojen pääkäyttäjät kirjaavat palautteet ja kehitysehdotukset Palaute-projektiin ja niitä voi kaikki rekisteröityneet käyttäjät kommentoida ja äänestää. Kehitysehdotusten ääniä käytetään apuna, kun mietitään uusien ominaisuuksien toteutusta ja aikatauluja. Lopullisen päätöksen toteutettavista ominaisuuksista ja aikatauluista tekee asiantuntijaryhmä, hallitus ja toimitusjohtaja.

2. Rekisteröityminen Redmineen

Koha-Suomen Redmineen saat oman käyttäjätunnuksen rekisteröitymällä yläreunan Rekisteröidy-linkistä. Tämän jälkeen saat oikeudet Palaute- ja Manage-projekteihin ja pääset kommentoimaan ja äänestämään tapahtumia. Kohan ohje suomeksi -wikiä sijaitsee julkisessa Koha-Suomen dokumentaatio -projektissa.

3. Tiketin kannattaminen

Koha-Suomen yksi tärkeistä päämääristä on osallistaa osakaskirjastojen työntekijät oman kirjastojärjestelmänsä kehitykseen.

Koha-Suomen Redmineä koskee vaalisalaisuus, eli Koha-Suomen työntekijät, eivätkä ketkään muutkaan saa levitellä tietoja siitä kuka on äänestänyt mitäkin tikettiä. Ilman erityisiä oikeuksia ei pääse näkemään äänestystietoja. Jotta voimme estää samojen tikettien uudelleenäänestämisen, sekä pystyäksemme paremmin hahmottamaan eri osakaskirjastojen tarpeita, Koha-Suomen henkilöstöllä on oikeus nähdä millä tunnuksilla mitäkin tikettejä on äänestetty.

Ohjeita äänestämiseksi:
 1. Etsi Redminestä tikettejä. Tämä onnistuu haku-toiminnon avulla, tai selaamalla eri projektien tikettejä. Voit myös saada kaveriltasi linkin johonkin tikettiin jota kannattaa. Tiketit ovat myös luokiteltu eri aihealueisiin kuten Lainaus, Tiedonhaku, Raportit jne. Näkymää voi suodattaa myös niiden mukaan.
 2. Tiketin tarkassa näkymässä klikkaa Vote-painiketta, jolloin tiketti saa äänesi. Annetun äänen voi myös perua.

4. Tiketin kommentointi

Kaikki käyttäjät pystyvät kommentoimaan tikettejä. Muista, että kommentit ovat julkisia, joten älä lisää kommenttiisi mitään salassa pidettäviä tietoja, kuten asiakkaiden nimiä, yhteystietoja tai laina- ja varaustietoja. Paras keino viitata tiettyyn asiakkaaseen on laittaa linkki asiakkaan tietoihin (mene Kohassa asiakkaan tietoihin ja kopioi selaimen osoiterivin osoite). Lue myös kohta "Nyrkkisääntönä tiketin kirjoittamiseen ja kommentointiin" alempana.

Kolme kultaista sääntöä kommentoinnille:

 1. Kirjoita kommenttisi asiallisesti ja ammattimaisesti.
 2. Pysy asiassa, älä rönsyile muihin ongelmiin.
 3. Perustele mielipiteesi.

5. Palautteen antaminen - Ohje pääkäyttäjille

 1. Siirry Palaute - Koha-Suomi -projektiin.
 2. Hae aina ensin löytyykö samasta aiheesta jo tikettiä. Koska ihmiset kirjoittavat saman asian monella eri tavalla, kokeile muutaman kerran erilaisia termejä käyttäen. Kokeile myös hakea harvemmilla sanoilla tai pelkästään yhdellä termillä, ja käy sitten läpi tulosjoukosta samankaltaiset tai samaa tarkoittavat tiketit.
 3. Jos löydät jonkun muun raportoimana saman ongelman, kommentoi ja kannata tätä ongelmaa. Tarjoa lisätietoja jos sinulla niitä on.
 4. Jos ongelmaa ei ole vielä raportoitu, tee silloin uusi tiketti Uusi tapahtuma -välilehdellä.
 5. Jos ongelma liittyy jollain tavalla toiseen tikettiin, linkitä tiketit toisiinsa Linkitetyt tapahtumat -kohdassa.

5.1 Uuden tiketin luominen

Muista uutta tikettiä tehdessäsi, että tämä on ainoa oikea tapa tuoda esille oma pyyntösi. Kun ilmaiset itseäsi selkeästi, pyyntöäsi on helpompi käsitellä mahdollisimman vähillä lisäkysymyksillä.

Nyrkkisääntönä tiketin kirjoittamiseen ja kommentointiin:

 1. Mitä olit tekemässä? Kerro esim. sivun URL, linkki asiakaan tietoihin, nimekkeen biblionumber (tietue id), niteen viivakoodi, hankintakorin basketnumber (korinumero), raportin numero.
 2. Mitä olisi pitänyt tapahtua?
 3. Mitä kuitenkin tapahtui?
 4. Korjausehdotus, jos sinulla on sellainen.