Projekti

Yleinen

Profile

Tarrapohjien muokkaus

Kohassa on Koha-Suomessa kehitetty ja ylläpidetty tarratulostin-työkalu. Sillä pystyy tekemään tarrapohjia monenlaisille arkeille ja tarrarullille. Tulostusohje löytyy Kohan ohje suomeksi -wikin puolelta: Tarratulostin

Lue myös Kohan sisäinen tarratulostimen ohje. Se aukeaa, kun klikkaa oikean yläreunan Ohje-linkkiä tarratulostin-sivulla.

Kun käyttäjällä on tarpeelliset oikeudet, pääsee hän lisäämään, muokkaamaan ja poistamaan tarrapohjia tarratulostimen etusivulta. Tarrapohjia voi myös viedä (export) ja tuoda (import), mikä helpottaa tarrapohjien jakamista myös muiden kimppojen käyttöön.

Uuden tarrapohjan luonti

Valitse New, jolloin tarrapohjalistaan tulee uusi tarrapohja.

Valitse juuri luotu tarrapohja ja klikkaa sitten Edit.

Säädä tulostusalue eri tarra-arkin koko kohdilleen muuttamalla tumman harmaata laatikkoa. Oikea koko löytyy parhaiten testaamalla. Testien avuksi voi laittaa rastin kohtaan Piirrä rajat, jolloin tulosteelle tulostuu myös arkin rajat. Rasti kannattaa ottaa pois, kun tarrapohja on valmis.

Kun arkin koko on määritetty, voi siihen luoda yksittäisille tarroille paikat.

Tarra-arkin voi nimetä tässä vaiheessa Nimi-kentässä.

Tarrapohja tallennetaan vihreästä Tallenna-napista. Yksittäisiä tarroja ja elementtejä voi poistaa Poista-napilla. Pääset pois muokkaustilasta Palauta-napista.

Items-otsikon alla on vihreä laatikko, jossa on ykkönen. Klikkaa siihen hiirellä ja vedä nappi pohjassa pitäen tumman harmaalle alueelle. Näin saat luotua laatikon, joka toimii yksittäiselle tarralle pohjana. Voit myös raahata toisen tarran samasta ykkösestä, jolloin toiseen tarraan käytetään saman teoksen tietoja. Ykkösen viereen tulee toinen laatikko, jossa lukee kakkonen. Siitä voi raahata samalla tavalla laatikon toiselle tarralle/teokselle.

Voit myös tehdä yhden tarran valmiiksi ja kopioida sen sisällön sitten uuteen tarraan.

Pelkkä tarrapohja ei riitä, vaan siihen pitää myös määrittää, mitä elementtejä ja tietoja teoksista tulostetaan tarralle. Tämä määritys onnistuu Elementit-kohdasta raahaamalla Lisää-laatikosta elementti tarrapohjalle. Elementti on vaalean vihreä ja sen kokoa voi myös säätää halutun kokoiseksi. Myös elementeille voi testivaiheessa valita piirtymään rajat.

Elementin sisälle määritetään sitten, mitä tietoja siihen tuodaan teoksesta.

  • Väri, käytännössä ei hyödyllinen
  • Kirjainkoko, sopiva löytyy testaamalla
  • Elementin tyyppi, josta voi valita, miten haettu tieto tulostetaan. Jos valitsee barcode, tulostetaan tieto viivakoodina. Muita vaihtoehtoja ovat yksirivinen, kutistuva yksirivinen, kaksirivinen ja kutistuva kaksirivinen. Kutistuva tarkoittaa, että teksti/tieto sovitetaan elementin kokoon ja fonttikokoa pienennetään maksimissaan 50 % alkuperäisestä koosta. Tämä voi olla hyödyllinen ominaisuus joissain tapauksissa.
  • Fontti
  • Tiedon lähde -kenttään määritetään, mitä tietoja elementtiin tulostetaan. Lue tarkemmin Kohan sisäisestä ohjeesta (Online-ohje) klikkaamalla Ohje-linkkiä oikeasta yläreunasta.
  • Erityismääreet, jotkin tiedonlähteet tukevat erityismääreitä.

Tietolähdetoiminnoilla pystyy tekemään valmiita määrityksiä Tiedon lähde -kenttään. Niillä saa mm. aineistolajin nimen (ei pelkkää koodia) tai jonkin osan Kohan koko signum -kentästä. Klikkaamalla i-kuvaketta aukeaa tietolähdetoiminnon kuvaus. Klikkaamalla +-kuvaketta saa toiminnon valittua käyttöön.

Tarran kopioiminen

Kun olet saanut tehtyä yhden tarran elementteineen, kannattaa se kopioida seuraavan pohjaksi. Kopioiminen onnistuu valitsemalla tarra (vaalean harmaa alue), jolloin tarrapohjan vasemmalle puolelle tulee näkyville vaihtoehto Kopioi tarraksi. Kirjoita tekstikenttään tarran numero ja valitse Kopioi. Voit toistaa tätä niin monta kertaa kuin tarpeen suurentamalla aina tarran numeroa yhdellä.

Kopioitu tarra tulee edellisen päälle, mistä sen voi siirtää hiirellä haluamaansa kohtaan tarra-arkkia. Myös pienempiä tarra-alueita voi kopioida samalla tavalla.


Tarrapohjan tuonti ja vienti

Tarrapohjia pystyy tuomaan ja viemään helposti json-muotoisena tiedostona. Tarrapohjan voi esim. jakaa muille kimpoille käyttöön tai käyttää sitä itse uuden tarrapohjan pohjana.

Tarrapohjan vienti

Valitse vietävä tarrapohja ja sitten Export.

Valitse, että json-tiedosto tallennetaan.

Voit nyt esim. lähettää sen sähköpostilla tai käyttää tiedostoa uuden tarrapohjan pohjana.

Tarrapohjan tuonti

Valitse ensin Import,

Siitä avautuu poppari, jossa voit keksiä tarrapohjalle nimen sekä valita koneeltasi tuotava tarrapohjan json-tiedosto.

Uusi tarrapohja ilmestyy alimmaiseksi


Tarrapohjan poistaminen

Valitse poistettava tarrapohja ja klikkaa sitten Delete-nappia.