Projekti

Yleinen

Profile

Aineisto ei-varattavaksi

Voi olla tilanteita, että kirjaston tai hyllypaikan aineisto pitää saada 'ei-varattavaksi'. Kohassa se tarkoittaa kahta asiaa:

Kirjastoa ei saa valita noutokirjastoksi

Noutokirjasto-määritys tehdään ylläpidossa kirjaston tiedoissa. Ylläpito -> Kirjastot ja ryhmät -> valitse kirjasto ja muokkaa -> alimmaisena valinta Noutokirjasto, johon valitaan Kyllä/Ei. Valinta vaikuttaa myös Finna-verkkokirjastoon.

Niteet eivät saa jäädä kiinni varauksiin

Noutokirjasto-valinta ei vaikuta nidetasolla, eli niteet voivat jäädä kiinni varauksiin, vaikka niiden "omistajakirjasto" on määritetty 'ei-noutopisteeksi'. Niteet voi määrittää kahdella tavalla 'ei-varattavaksi'

  • Laina- ja maksusääntöihin määritetään "Varauksia sallittu (määrä)", "Varauksia tietuetta kohti (määrä)" ja "Varauksen noutoaika" -kohtiin '0'. Määrityksen voi tehdä esim. kirjasto/nidetyyppi-kohtaisesti.
  • Valitaan järjestelmäasetukseen AllowHoldsOnDamagedItems 'Älä salli' ja valitaan halutuille niteille sopiva Vaurioitunut/Damaged-tila. Niitä voi tehdä tarvittaessa lisää. Käyttökelpoisia muotoja ovat esim. "Lainattavissa, ei varattavissa" tai "Lainattavissa oppilaille, ei varattavissa". Teksti näkyy myös Finna-verkkokirjastossa.