Projekti

Yleinen

Profile

Termistö- ja toimintatapamuutoksia tulossa

Lisännyt Anneli Österman 3 kuukautta sitten

Kaikkiin Koha-kimppoihin on tulossa lähiaikoina kaksi muutosta. Toinen liittyy puhelinnumerokenttiin ja toinen aineistolaji-termiin.

Puhelinnumerokentät

Jatkossa asiakkaan muokkauksessa ja Tiedot-sivulla Ensisijainen puhelinnumero -kenttä on nimeltään Lankapuhelin ja Muu puhelin -kenttä on nimeltään Matkapuhelin. Muutoksen syy on, että kenttien nimet tietokantasolla on phone ja mobile, jolloin jos tietokantaan tuodaan tietoja rajapinnan kautta ulkoisista järjestelmistä, pitää ulkopuolisten toimijoiden pystyä kenttien nimien perusteella päättelemään, mihin kenttään viedään lankapuhelinnumero ja mihin matkapuhelinnumero.

Suomennosmuutokset tulevat kaikille näkyviin samoihin aikoihin. Lisäksi kehittäjät tekevät jokaisessa kimpassa ajoja, joilla siirretään puhelinnumerot "oikeisiin" kenttiin. Tämän jälkeen pääkäyttäjät piilottavat näkyviltä kaikki muut puhelinnumerokentät, jos niitä on näkyvillä. Jatkossa kenttiä tulee käyttää sen nimen mukaisesti eli esim. matkapuhelinnumero kirjoitetaan aina Matkapuhelin-kenttään.

Kaikilla otetaan käyttöön toiminto, joka kopioi Matkapuhelin-kentästä numeron Tekstiviesti numeroon -kenttään. Tekstiviesti numeroon -kenttä piilotetaan kaikilta näkyviltä. Jatkossa matkapuhelinnumero lisätään siis vain Matkapuhelin-kenttään, josta se automaattisesti kopioituu myös tekstiviestinumeroksi, kun Matkapuhelin-kentästä klikkaa pois.

Termimuutokset ja puhelinnumeroiden kirjauskäytänteiden yhtenäistäminen on hyväksytty Koha-Suomen asiantuntijaryhmässä.

Aineistolaji-termi muutetaan Nidetyypiksi ja Aineistotyypiksi

Ennen versionvaihdosta otetaan käyttöön aineistolajimuutos, jossa niteiden aineistolajeiksi muutetaan laina-aikaan perustuvat nidetyypit. Luettelointitietueissa taas otetaan käyttöön kiinteämittaisten kenttien tietoihin perustuvat aineistotyypit, jotka ovat suunnilleen samat kuin Finna-verkkokirjastossa. Lisätietoja Koha-klinikan tallenteista ja esityksistä.

Vaski-kirjastot ottavat Kohan käyttöön toukokuussa 2021 ja heillä on suoraan käytössä uudet nidetyypit ja aineistotyypit. Tätä silmällä pitäen termit muutetaan jo nyt Kohassa muutosta vastaavaan muotoon. Samalla muut saavat aikaa totutella uuteen tapaan jo termistön muodossa.

Esimerkiksi teoksen perustiedot-näytöllä nimekkeen alla oleva Aineistolaji-otsikko muuttuu muotoon Aineistotyyppi ja samalla sivulla Kokoelmat-taulukossa Aineistolaji-otsikko muuttuu muotoon Nidetyyppi.

Aikataulu

Kimppojen pääkäyttäjät tiedottavat, kun muutokset tehdään teidän kimpassanne. Termimuutokset tulee käyttöön todennäköisesti kaikille samaan aikaan, mutta siitäkin tiedotetaan lähempänä ajankohtaa.Kommentit