Projekti

Yleinen

Profile

Uutiset

Koha-Suomen dokumentaatio: Elasticsearch-koulutus

Lisännyt Anneli Österman 3 kuukautta sitten

Koha-Suomen uudessa konesalissa on käytössä uusi hakukone Elasticsearch. Haku toimii pääsääntöisesti kuten ennenkin, mutta muutamia erojakin on. Koha-Suomi järjestää Elasticsearchin käytöstä kaksi samansisältöistä koulutusta, joista toinen tallennetaan. Kouluttajana on pääkäyttäjä Anneli Österman.

Ke 10.11.2021 klo 13-14

Keskiviikon osallistumislinkki

Pe 3.12.2021 klo 13-14

Perjantain osallistumislinkki

Tervetuloa mukaan!


Koha-Suomen dokumentaatio: Päivitys Kohaan 15.9.2021

Lisännyt Anneli Österman 5 kuukautta sitten

Kaikkien kimppojen Kohat päivitetään ke 15.9.2021 aamulla.

Päivityksen tuomat muutokset:

 • SIPoverHTTPS-rajapintaan muutoksia, jotka eivät näy käyttäjille.
  • SIPoverHTTPS on automaattien käyttämä rajapinta, jolla automaatit ja Koha keskustelee keskenään suojatusti.
 • OKM annual report -raportista
  • poistetaan ns. turhia sarakkeita alkupäästä eli sarakkeet erityyppisille kirjastoille.
  • asennetaan suomennokset ja raportin nimi on jatkossa OKM-tilastot. Huom! Celia-aineiston otsikoiden suomennokset puuttuvat vielä. Ongelmaa tutkitaan.
  • niteen aineistolajin sijaan käytetään jatkossa tietueen aineistotyyppiä (942$c-kentän tietoa) eri tilastokategorioihin jakamisessa. Esim. Kirjat, äänitteet, videotallenteet jne.
  • OKM-tilastot -raportin kuvaus Kohan ohje suomeksi -wikissä
 • Kohan itsepalvelussa (SCO eli Self Checkout) voi jatkossa laittaa päälle käyttäjätunnuksen ja PIN-koodin kyselyn (SelfCheckoutByLogin-järjestelmäasetus). Siinä oli virhe, joka esti palauttamisen, jos kysely oli päällä. Ongelmaan liittyy tiketti 4794

Koha-Suomen dokumentaatio: Koha-klinikka to 14.10.2021 klo 9-11

Lisännyt Anneli Österman 5 kuukautta sitten

Tervetuloa Koha-klinikkaan torstaina 14.10.2021 klo 9-11!

Tilaisuus on avoin kaikille Koha-Suomen kimppojen henkilökunnalle ja muille Kohasta kiinnostuneille. Webinaari järjestetään Teamsissä ja se tallennetaan.

Aiheena klinikassa on:

 • Hitauskyselyn tulokset - yhteenveto kyselyn tuloksista ja vinkkejä huomattuihin ongelmiin
 • Kuinka käytän Redmineä - käydään läpi, mitä löytyy mistäkin Redminessä

Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon ja osallistua voit alla olevalla Teams-linkillä.

Koha-klinikan osallistumislinkki

Koha-Suomen dokumentaatio: Mitä Kohan hitaus sinulle tarkoittaa?

Lisännyt Anneli Österman 8 kuukautta sitten

Monesti kuulee sanottavan, että Koha on hidas. Mutta mitä sillä tarkemmin ottaen tarkoitetaan? Mitä sinä tarkoitat, jos kerrot Kohan olevan hidas? Onko silloin tiedonhaun tulosten saaminen hidasta? Vai kenties hankinnan vastaanotto? Kerro meille tarkemmin, missä hitaus on, niin pystymme tutkimaan asiaan tarkemmin. Mitä tarkempi kuvaus, sitä helpommin ongelman ydin voidaan löytää.

Vastaa kyselyyn

Aikaa vastaamiseen on 15.8.2021 saakka. Vastaukset käydään läpi seuraavassa Koha-Suomen järjestämässä Koha-klinikassa.

Etana vihreällä oksalla


Koha-Suomen dokumentaatio: Vaski-kirjastot Kohaan

Lisännyt Anneli Österman 8 kuukautta sitten

Vaski-kirjastot eli Kaarinan kaupunginkirjasto, Kustavin kunnankirjasto, Laitilan kaupunginkirjasto, Liedon kunnankirjasto, Maskun kunnankirjasto, Mynämäen kunnankirjasto, Naantalin kaupunginkirjasto, Nousiaisten kunnankirjasto, Paimion kaupunginkirjasto, Pyhärannan kunnankirjasto, Raision kaupunginkirjasto, Ruskon kunnankirjasto, Salon kaupunginkirjasto, Sauvon kunnankirjasto, Taivassalon kunnankirjasto, Turun kaupunginkirjasto, Uudenkaupungin kaupunginkirjasto, Vehmaan kunnankirjasto ottavat tänään Kohan käyttöön. Tervetuloa mukaan Koha-yhteisöön! :)

Kartta Vaski-kirjastoista


Koha-Suomen dokumentaatio: Päivitys viikolla 21

Lisännyt Anneli Österman 8 kuukautta sitten

Viikolla 21, tiistai-aamuna, päivitetään kaikkien kimppojen Koha, jolloin tulee seuraavat muutokset tai korjaukset:

Postitoimipaikka oikein alasvetovalikkoon

Asiakkaan muokkauksessa Osoite-osiossa Kunta-alavetovalikon tieto on aikaisemmin toiminut epäjohdonmukaisesti, eikä valikossa näkynyt sama tieto kuin mitä viereiseen kenttään on kirjoitettu/valittu. Tämä koskee lähinnä tapauksia, jolloin samalle postitoimipaikalle on useampi postinumero.

Ennen päivitystä:

Päivityksen jälkeen:

Huomioi! Toiminto toimii vain, jos Kunta-kentässä lukee postitoimipaikka tismalleen samassa muodossa kuin mitä se on valikossa. Eli esim. Oulu ja OULU ei täsmää.

Saamen kielen merkit haussa

Tiketin #3544 mukaiset muutokset eli saamen kielen merkistöön kuuluvien merkkien normalisointiin liittyvät muutokset. Tämä muutos vaatii myös täydellisen tietokannan uudelleenindeksoinnin toimiakseen tiedonhaussa. Muutokseen liittyy vielä ongelmatapauksia, joissa haku ei toimi, mutta niitä selvitellään.

Elasticsearch-hakukoneen korjaukset ja muutokset

Vaski-kirjastoissa otetaan Koha-käyttöönoton myötä käyttöön Elasticsearch hakukoneena. Siihen liittyvät päivitykset liitetään osaksi tuotanto-versiota ja päivitetään kaikille, vaikka muilla ei ole vielä Elasticsearch käytössä.

RDA ja poikkeava pääsana

Tuotantoon viedään tikettiin #3512 mukaiset pluginit. Suurimmalla osalla nämä on jo asennettuna, mutta nyt ne paketoidaan osaksi tuotanto-versiota. Toiminnallisuus kuvataan tarkemmin RDA ja poikkeava pääsana -wikissä

Asteri-liitännäinen

Auktoriteettitietokanta Asterista hakeva liitännäinen kuuluu myös tähän päivitykseen. Liitännäisen nimi on finto_finaf.pl ja pääkäyttäjät voivat ottaa sen käyttöön paikalliskannoissa soveltuviin kenttiin MARC-luettelointipohjien ylläpidossa, jos se koetaan tarpeelliseksi. Primääriluettelointi tehdään kuitenkin pääsääntöisesti yhteisessä TäTi-tietokannassa, joten liitännäinen ei ole välttämätön paikallistietokannassa. Liitännäinen on käytössä TäTi-tietokannassa.

Liitännäinen toimii siten, että se hakee toimijanimitiedot KANTO:sta ja tallentaa Asterista auktoriteettitietueen siihen tietokantaan, missä liitännäistä käytetään (pääsääntöisesti siis Täti). Tekijä-kenttään tulee nimitiedot ja 0-osakenttään Asteri-ID. Se lisää myös syntymäajan d-osakenttään, jos sellaiset auktoriteettitietueesta löytyy. Yhteisönimissä voi olla mukana tarkenteita suluissa nimen perässä, kuten Metallica (yhtye).

Tarkempi kuvaus Asteri-liitännäinen -wikissä


Koha-Suomen dokumentaatio: Uudet käännökset käyttöön ensi viikolla ja Webkake

Lisännyt Anneli Österman 10 kuukautta sitten

Uudet käännökset, joissa on muutettu puhelinnumerokenttien nimet ja aineistolaji termi aineistotyypiksi ja nidetyypiksi, otetaan käyttöön ensi viikolla kaikissa kimpoissa. Lisätietoja edellisessä uutisessa.

Viime viikolla päivitettiin Kohaan Webkakeen liittyviä toimintoja ja se toi osalle kimpoista näkyville Lainaus-sivulle Lainassa/Varaukset/Rajoitukset-taulukon alle Webkakessa olevat kaukolainat. Ne näkyvät vain, jos kimpalla on Webkake-integraatio käytössä ja asiakkaalla on Webkakessa kaukolainoja. Muutoksiin liittyvät käännökset puuttuvat vielä, mutta ne tehdään myöhemmin.
Esimerkki kaukolainojen näkymisestä


(1-10/31)

Vie Atom