Projekti

Yleinen

Profile

Bugi #5623

Niteet: 952o-kentän signum-automatiikka ja pääsana-arvo: signumiin tulee ylimääräisenä merkkinä kuvailusäännön vaatima välimerkki (esim. pilkku), kun tietueen päätekijä-arvo on kaksimerkkinen (esim. U2)

Lisännyt Katri Sillgren vuosi sitten. Päivitetty 11 kuukautta sitten.

Tila:
Hylätty
Prioriteetti:
Normaali
Luokka:
Niteet
Kohdeversio:
-
Alku:
22. Syyskuuta 2022
Määräaika:
% Tehty:

0%

Arvioitu aika:
Yhteyshenkilö:
Tiketti Bugzillassa:
Votes: 0

Kuvaus

Niteen 952|o-kentän signum-automatiikka muodosti signumin pääsana-arvon pilkun kera, vaikka pilkku ei kuulu pääsana-arvoon vaan on kuvailun välimerkki.

Esimerkkinä Helle-tietue biblionumber=807214, jossa 110a-kentän tekijä-arvo sisältää nämä kaksi peräkkäistä merkkiä: U2
Tietueen 110a-kenttä
110 2_a U2,
_e esittäjä.

Signum-automatiikalla muodostetun 952|o-kentän signumissa pilkku [,] on ylimääräinen merkki
M 78.8911 U2,

Signum oikein pilkuttomana
M 78.8911 U2

Pilkkua ei voi poistaa tietueen 110a-kentästä, sillä Kuvailusääntöjen mukaan ko. tekijätiedon jälkeen kentässä tulee olla pilkku.

Helle-käytössä signum-builder:
loc_ccode_084a_mainheading_signum_builder.pl

Kuvailusääntösivustoilla tähän pilkkuun liittyen:

MARC 21 -formaatti: BIBLIOGRAFISET TIEDOT -sivustolla 110-kenttätiedon esimerkeissä U2-kirjausta vastaavana tekijätietona Metallica
https://marc21.kansalliskirjasto.fi/bib/1XX.htm#110

Sivuston esimerkki:
110 2# ‡a Metallica, ‡e esittäjä.

RDA-sovellusohjeessa 110-kentän välimerkit
https://wiki.helsinki.fi/pages/viewpage.action?pageId=400875277#id-1XXP%C3%A4%C3%A4kirjauskent%C3%A4t-Osakenttienj%C3%A4rjestysjav%C3%A4limerkit.1

Historia

#1 Updated by Katri Sillgren vuosi ago

  • Kuvaus updated (diff)

#2 Updated by Emmi Takkinen vuosi ago

  • Nimetty set to Emmi Takkinen

#3 Updated by Katri Sillgren 12 kuukautta ago

5638

Toimii! Pilkkua ei testatessani muodostunut signum-automatiikalla pääsana-arvoon, kun tietueen päätekijä-arvo on kaksimerkkinen.

Kiitos Emmi :)

#4 Updated by Katri Sillgren 12 kuukautta ago

  • Tila changed from Uusi to Suljettu

Suljenpa vielä tämän jo ratkaistun.

#5 Updated by Katri Sillgren 11 kuukautta ago

  • Tila changed from Suljettu to Kommentoitu

Kuvailusäännön pilkku teki paluun, joten avaan tiketin uudestaan.

#6 Updated by Kodo Korkalo 11 kuukautta ago

Muutos on peruttu tarkoituksella. Haluttu pääsana näissä poikkeustapauksissa voidaan kirjoittaa suoraan kuvailutietueen 942m -kenttään (https://github.com/KohaSuomi/Koha/issues/197), jolloin se saadaan "oikaistua" mikäli kuvailusäännöt tuottavat virheellisen tuloksen. Pääsanan jälkeenhän voi periaatteessa olla muutakin kuvailusääntöroskaa kuin pilkku (. ; : / ). Koneellisesti on käytännössä mahdoton tietää aukottomasti milloin pilkku (tai muu välimerkitys) on osa pääsanaa ja milloin se on kuvailusääntöjen vuoksi lisätty.

Yksi ohjelmoinnin perussääntöjä on, että fiksu data ja yksinkertainen koodi on aina parempi ja toimintavarmempi kuin tyhmä data ja monimutkainen koodi. Kuvailusäännöissä tuota kenttien perässä olevaa välimerkitystä kuskataan mukana herran vuonna 2022, koska ennen vuotta 1980 käytössä olleet tietojärjestelmät eivät osanneet tuottaa Detroit-korteille välimerkitystä automaattisesti. Nykyään se a) voitaisiin haluttaessa tuottaa automaattisesti ja b) Detroit-kortteja ei ole käytössä missään. Korjauksen tarpeessa tässä eivät ole signum-pluginit vaan ilman mitään järjellistä syytä 1970-luvulle jumahtaneet kuvailusäännöt :D

#7 Updated by Kodo Korkalo 11 kuukautta ago

  • Tila changed from Kommentoitu to Hylätty

Hylkään tiketin, koska toimiva ratkaisu (942m kentän käyttö) on olemassa ilman muutoksia signum-plugineihin.

#8 Updated by Kodo Korkalo 11 kuukautta ago

Välimerkityksen historia taisi itseasiassa olla vielä hieman mutkikkaampi. Jos nyt muistelen oikein, niin välimerkitys taidettiinkin itseasiassa lisätä kuvailutietueisiin vasta siinä vaiheessa kun tieteellisten kirjastojen konsortio otti käyttöön ensimmäistä MARC21 pohjaista järjestelmäänsä. Silloin vanha terminaalipohjainen VTLS korvattiin Voyagerilla ja tuo välimerkkihölmöily taisi olla Voyagerin koettujen puutteiden paikkaamista.

Hauskana anekdoottina tosin Voyager ei myöskään tukenut skandeja ollenkaan ja ohjelmiston toimittaja oli sitä mieltä, että ä ja ö voidaan suomessakin translitteroida ae ja oe. Huomattava määrä rautalankaa saatiin ilmeisesti vääntää ennenkuin amerikkalaisessa pilvenpiirtäjässä suostuttiin uskomaan, ettei niin kertakaikkiaan voi tehdä. Tuolloisen järjestelmänvaihdon lopputulos oli omituinen hybridiformaatti, joka ei ollut aivan MARC21:stä, mutta ei se kansallista FINMARC:iakaan ollut, se oli nimeltään MARC21-Fin ja siinä oli mm. skandit koodattu todella mielenkiintoisesti. Lisäksi tuo kuvailusääntöroska ryhdyttiin kirjoittamaan tietueisiin mukaan. Tässä Voyager-järjestelmän koettu puute käsitettiin myös ehkä hieman väärin formaatin puutteeksi, joka korjattiin soveltamalla formaattia jokseenkin järjettömällä tavalla (tosin kylläkin formaatin puitteissa, se on tunnustettava). MARC21:stä liikkui kirjastomaailmassa muutenkin tuohon aikaan aivan villejä huhuja. Esimerkiksi ettei se tukenut osakohteita ja että asiasanojen ketjutus olisi pakko purkaa siihen siirtymisen myötä. Asiasanojen ketjutus on sittemmin (paljon MARC21:n käyttöönoton jälkeen) kylläkin purettu, mutta syynä on asiasanaston ontologisointi eikä kuvailuformaatin puutteet.

Taivas yksin tietää miksi enää tuossa tieteellisten järjestelmänvaihdon aikoihin (elettiin siis 2000 luvun alkua) kuvailusääntöjen välimerkitystä pidettiin millään tavalla olennaisena. Tuskinpa silloinkaan enää missään Detroit-kortteja käytettiin... Vai oliko Voyagerin tietuenäkymä oikeasti niin kökkö, että välimerkitys oli pakko olla, jotta esitetyistä tiedoista sai edes jotain tolkkua? Kaikki on tietysti mahdollista ja jos niin oli, niin silloin ratkaisua täytyy hieman sympatakkin. Olisi todennäköisesti ollut täysin mahdotonta saada muutoksia aikaiseksi Voyagerin tietuenäkymään. Pienen Suomen muutaman yliopiston sana ei olisi tainnut siinä paljon painaa.

Joka tapauksessa siis elämme sen kuvailusääntöroskan kanssa kaikesta päätellen lähinnä siitä syystä, että "Näin on aina ennenkin tehty". Toinen syy voi olla se, että kyseisen virivirin purkaminen olisi melkoisen työlästä. Nykyään niiden pääasiallinen tarkoitus on lähinnä aiheuttaa erilaisia pulmia siellä täällä ja näyttää joissain yhteyksissä (esimerkiksi lainakuiteissa, palautuskehotuksissa ja noutoilmoituksissa) asiakkaille kamalilta.

Historiallinen katsaus pilkunviilaukseen päättyy tähän. Kiitos ja anteeksi.

Vie Atom PDF