Projekti

Yleinen

Profile

Käyttäjäoikeuksien hallinnan muutokset

Lisännyt Anneli Österman 3 kuukautta sitten

Käyttäjäoikeuksien hallintaan on tehty taustalla muutoksia Koha-Suomi-versiossa.

Koha-Suomessa on lisätty lisäksi seuraavat käyttäjäoikeudet:
  • labels: sheets_del, sheets_get, sheets_mod, sheets_new
    • liittyvät tarratulostin-työkaluun
  • privacy: patron_data
    • liittyy asiakastietojen lähetys -ominaisuuteen

Ehdotus: Siirrytään yhteisön tapaan hallinnoida käyttäjäoikeuksia ja viedään K-S lisäämät käyttäjäoikeudet mukana seuraavaan versioon


Vastaukset (5)

RE: Käyttäjäoikeuksien hallinnan muutokset - Lisännyt Päivi Knuutinen noin 2 kuukautta sitten

Yhteisön tapa näyttää uudistuneen selkeämmäksi ainakin ohjeistuksen osalta. Joissakin kohti oikeuden kohdalla viitataan toiseen oikeuteen, joka myös tarvitaan, jotta kyseinen oikeus toimisi. Tämä ominaisuus on puutteellinen nykyisessä versiossa. K-S:n lisäämät käyttäjäoikeudet tarvitaan tämän lisäksi.

RE: Käyttäjäoikeuksien hallinnan muutokset - Lisännyt Tuomas Kunttu 9 päivää sitten

Voisiko sitä avata, että mikä siellä yhteisön tavassa poikkeaa nykyisestä? Onko jotain muuta kuin mitä Päivi tuossa mainitsi ohjeistuksista? Jos siellä ei ole mitään erityisen huonoa (ja miksi olisi), niin tottahan siihen siirrytään, mutta nuo mainitut KS-lisäykset kyllä tarvitaan.

RE: Käyttäjäoikeuksien hallinnan muutokset - Lisännyt Pasi Korkalo 9 päivää sitten

Tuomas Kunttu kirjoitti:

Voisiko sitä avata, että mikä siellä yhteisön tavassa poikkeaa nykyisestä? Onko jotain muuta kuin mitä Päivi tuossa mainitsi ohjeistuksista? Jos siellä ei ole mitään erityisen huonoa (ja miksi olisi), niin tottahan siihen siirrytään, mutta nuo mainitut KS-lisäykset kyllä tarvitaan.

Koha-Suomi-versiossa koko käyttöoikeussysteemi on tietokanta- ja kooditasolla kirjoitettu uusiksi. Se on täysin erilainen kuin yhteisön toimintatapa, vaikka näyttäytyykin loppukäyttäjälle liittymässä kohtalaisen samanlaisena. Erilaisuus tarkoittaa käytännössä sitä, että yhteisöversiosta ei voida suoraan tuoda tällä hetkellä mitään koodia, joka on jollain tapaa tekemisissä käyttöoikeuksien kanssa. Versiopäivityksessä se tarkoittaa, että jos KS-oikeudet haluttaisiin säilyttää, on yhteisökohan koko koodikanta käytävä käyttöoikeuksien osalta läpi ja kirjoitettava uudestaan.

KS-lisäysten tuominen yhteisön käyttöoikeushallinnan päälle ei ole ihan pikkujuttu, eikä välttämättä ole edes mahdollista. Mielestäni esimerkiksi nuo tarratulostukseen liittyvät oikeudet voidaan siirtää jonkun tarkoituksenmukaisen olemassaolevan oikeuden taakse (esimerkiksi luettelointioikeuksien, tools-pääsyn tai niteiden käsittelyoikeuksien).

Eli tiivistettynä: tästä on kertakaikkiaan pakko päästä eroon, koska tämä on juuri yksi niistä asioista, jotka tekevät versiopäivityksistä hirmuisen työläitä ja estävät koodin joustavan tuonnin yhteisöversiosta.

--Edit--

Annelin kanssa käydyn IRC-keskustelun pohjalta semmoinen muutos tarratulostusoikeuksiin, että jätetään tarrojen muokkaus ja poisto esimerkiksi parameters_remaining_permissions -oikan taakse. Silloin tarrojen tulostajat eivät vahingossa muokkaa tai poista tarrapohjia.

RE: Käyttäjäoikeuksien hallinnan muutokset - Lisännyt Anneli Österman 8 päivää sitten

Oikeuksia ei tosiaan sinänsä tarvitse viedä sellaisenaan uuteen versioon, vaan pitää arvioida, miten voidaan yhteisön tavalla säilyttää sama / lähes sama oikeuksien taso. Osassa toimintoja on tarpeen säilyttää erilaiset oikeudet/oikeuksien tasot niin, että ei turhaan anneta jotain oikeutta liian laajalle käyttäjäkunnalle. Esim. tosiaan tarrapohjissa niiden ylläpito ja poisto-oikeutta ei kannata liittää sellaiseen oikeuteen, joka on suurimmalla osalla käyttäjistä. Pohjat voi liian helposti vahingossa poistaa ja niiden palauttelu aiheuttaa ylimääräistä työtä. On myös olemassa toimintoja kuten asiakkaan tekemän tietopyynnön hakeminen/tekeminen (mydata), joka pitää pystyä rajaamaan pienelle käyttäjäkunnalle, koska toiminnallisuudella pääsee käsiksi ihan kaikkeen asiakkaasta tallennettuun dataan. Niihin ei ole tarvetta olla pääsyä kenelläkään muulla kuin tietopyynnön suorittajalla ja järjestelmän ylläpitäjillä (heilläkin vain ongelmatilanteissa).

RE: Käyttäjäoikeuksien hallinnan muutokset - Lisännyt Tuomas Kunttu 8 päivää sitten

Täysin samaa mieltä Annelin kanssa. Tuo tarrapohjien poisto ja muokkaus on esim. meillä vain kimpan pääkäyttäjillä. Ei kuntien ylläpitäjillä ole osaamista niitä muuttaa ja onpa joskus tällainen ylläpitäjä saanut ne vahingossa poistettuakin.

    (1-5/5)